divendres, 30 d’abril del 2010

Montserrat Abelló a La Mercè

La veu i la poesia de Montserrat Abelló amb acompanyament musical el proper dijous dia 6 de maig al Centre Cultural La Mercè a les 9 del vespre.

Montserrat Abelló (Tarragona,1918). Poeta i traductora. Una de les veus més emblemàtiques i singulars de la poesia catalana. Llegir la seva poesia és tenir el plaer de sentir-te a la vora d’una existència veraç i profunda, d’acostar-te a un vers i una llengua irrefutables, que captiven per la seva autenticitat.
Rosa Vilanova

Presentació: Rosa Vilanova
Selecció de poemes: Montserrat Abelló i Rosa Vilanova
Conversa: Montserrat Abelló i Rosa Vilanova
Actuació i rapsòdia: Anna-Carina Ribas
Música: Mariona Font
Escenografia: Martí Artalejo (Escola Municipal d’Art)
Coordinació: Meritxell Yanes i Montse Canals

“A pas de poetes” és un cicle produït per l’Aula d’Humanitats del Centre Cultural la Mercè





divendres, 16 d’abril del 2010

LLibres de dones a les Guies de Lectura

El Servei de biblioteques de Girona publica una sèrie de guies de lectura monogràfiques amb unes propostes de llibres que es poden trobar a les biblioteques municipals. Ja fa temps va sortir una guia amb una sèrie d'autores de referència sobre la temàtica de la guerra aquí i arreu: Les Dones parlen de Guerra. Falta molt poc per la Diada de Sant Jordi i per això ens sembla adient recordar aquest petit i valuós recull que aplega noms com Mercè Rodoreda, Ana Tortajada, Simone Weil, Gema Martín Munñoz, Mary Kaldor i moltes més.

dilluns, 12 d’abril del 2010

La lluita de les dones del POUM

Dissabte passat, El Punt publicava una interessant entrevista a Cindy Coignard realitzada per la periodista Carme Vinyoles. Cindy Coignard és professora de llengua castellana a la Universitat de París i investiga la contribució de les dones del POUM en la dinàmica de transformació revolucionària a l'època de la República i la Guerra Civil.
Podeu llegir l'entrevista completa a continuació i ampliar informació sobre la historiadora Cindy Coignard:
CINDY COIGNARD HISTORIADORA

«Les dones del POUM lluitaven pels seus drets i contra la injustícia social

Un Erasmus va portar Cindy Coignard a Girona, on «seduïda» per la mestra i regidora Antònia Adroher, va iniciar una recerca que ha ampliat a tot l'estat i que li permet constatar la «validesa actual» dels ideals republicans

D'on neix el seu interès per la República espanyola i en especial per un partit com el POUM que no és precisament dels més estudiats?
–«És veritat que tot i que tenia un ideari clar de transformació social i una militància molt activa, on les dones també hi eren presents en bon nombre, el POUM encara no ha rebut, segons que em sembla, l'atenció investigadora que correspon a la seva important i intensa, si bé que curta, trajectòria.»
–Diria que ho dificulta la doble persecució que va patir? La seva pràctica desaparició després dels fets de maig del 37?
–«Probablement això té a veure amb què durant molts anys no es parlés d'aquest partit. M'adono especialment quan entrevisto els fills i filles dels militants: m'expliquen detalls molt valuosos per a la investigació però a la vegada hi ha molts fets que desconeixen; es percep el pes feixuc d'aquesta doble repressió que durant anys els ha abocat al silenci, potser per un instint d'autoprotecció. I és que va ser molt dur, van ser perseguits pel feixisme i per l'estalinisme que els acusava precisament de ser feixistes o espies de Franco! També noto que els és dolorós parlar del seu pas pels camps de concentració de França, on l'acollida als exiliats republicans es va fer en condicions deplorables, indignes.»
–Abans li preguntava pel seu interès a investigar aquesta part de la història.
–«Vaig escollir Girona per fer un curs Erasmus perquè m'agrada la cultura catalana i volia aprendre la llengua, i també amb la intenció de fer un treball sobre les dones durant la Guerra Civil. L'historiador Josep Clara em va posar sobre la pista d'Antònia Adroher, militant del POUM, mestra i regidora de l'Ajuntament, a la qual no vaig arribar a conèixer personalment però de qui vaig llegir molts articles i entrevistes que em va facilitar el professor Salomó Marquès, i realment en vaig quedar molt impressionada, fins al punt d'ampliar ara, amb la tesi, el meu camp d'investigació sobre les dones del POUM.»
–Què és el que la va impressionar de la trajectòria d'Antònia Adroher?
–«La fermesa i claredat dels seus principis polítics, el seu inqüestionable compromís social a favor de la igualtat i la lluita per l'emancipació de la dona al costat de la lluita de la classe treballadora. Va ser una gran combatent contra les injustícies.»
–Aquest compromís va portar Antònia Adroher a acceptar la regidoria d'Educació i Cultura de l'Ajuntament de Girona de l'octubre del 1936 al març del 1937, en plena etapa revolucionària.
–«I això és molt coherent també amb les polítiques del POUM, per al qual l'educació era una qüestió prioritària, veia en la infància el futur d'una societat justa. Val a dir que, juntament amb Antònia Adroher, la també mestra Júlia Serra va fer una gran tasca, especialment en el terreny de la producció d'idees... He pogut verificar que va publicar 74 articles a L'Espurna, el butlletí del POUM a les comarques gironines. I això té realment molt de mèrit en una època en què la proporció de dones que escrivien era molt minsa, entre altres factors perquè l'analfabetisme les castigava més durament. He analitzat un total de 652 números de periòdics com Avançada,L'Espurna, Impuls, Emancipación, i tan sols hi he localitzat 172 articles d'autoria femenina! (vegeu treball de Coignard: Premsa i propaganda durant la guerra civil espanyola: la participació de les dones en la guerra de les idees a http://argonauta.imageson.org)
–En quina mesura s'identifica amb els ideals republicans?
–«No vivim la mateixa època, és clar, però els trobo molt potents i de molta vigència, especialment pel que fa a la lluita per la igualtat social i la igualtat de gènere, terrenys en què queda molt camí per fer."
Carme Vinyoles