Davant del crim ocorregut aquest setmana a la nostra ciutat, volem mostrar la nostra ràbia i indignació perquè un cop més hem d'afegir a la llarga llista d'aquí i d'arreu, un altre nom, una altra víctima de la intolerància i de la violència que no respecten cap mena de límit, ni classes socials, ni democràcies, ni països.
És una guerra latent arreu, amb ferides i mortes, present en qualsevol zona del planeta, que ens avergonyeix com a persones i que urgeix per la via que sigui, eradicar.
dijous, 20 d’octubre del 2011
No podem callar
Etiquetes de comentaris:
Violència envers les dones
dilluns, 10 d’octubre del 2011
El Nobel de la Pau per a dones que lluiten per la pau
2011 ha repartit el Nobel de la Pau a tres dones de països marcats per les guerres, la pobresa i les injustícies.
Les premiades són Ellen Johnson Sirleaf, presidenta de Libèria i primera líder elegida democràticament en un estat africà, la seva compatriota pacifista Leymah Gbowee i la iemenita Tawakkul Karman que viu des de fa uns mesos en una tenda de campanya al centre de Sanà per reclamar la llibertat i la democràcia.
Le paraules del president del comitè, Thorbjörn Jagland van ser "No podem assolir la democràcia i la pau duradora fins que les dones no obtinguin les mateixes oportunitats que els homes per influir en el desenvolupament social en tots els àmbits".
Ellen Johnson Sirleaf, de 72 anys, ha conduït la transició de Libèria des de la guerra civil, que va durar 14 anys, a una estabilitat que ha permès impulsar el desenvolupament econòmic i social. Va dedicar aquest premi a tot el poble liberià i va dir que era un reconeixement a molts anys de lluita per la justícia. Leymah Gbowee és una activista de 39 anys que va ajudar a establir les bases del procés de pau que va posar fi a la guerra civil el 2003. Va mobilitzar les dones de diferents grups ètnics i religiosos que estaven enfrontats, va identificar la guerra com una cosa que era d'homes i va aconseguir que les dones es declaressin en vaga de sexe fins que els seus marits no deixessin les armes.
Segons les declaracions del Comitè del Nobel, aquest reconeixement a les tres dones, vol contribuir a posar fi a la repressió de les dones que encara persisteix a molts països i a crear consciència sobre el gran potencial que cada dona representa per a la democràcia i la pau.
Etiquetes de comentaris:
Dones Premis Nobel
Qui és Tawakkul Karman?
Els diaris aquests dies diuen d'ella que és la primera dona àrab i la persona més jove que rep el Premi Nobel de la Pau, però ella fa temps que lluita pacíficament per protegir i defensar els drets de les dones. També és una de les quinze dones a les quals els ha estat otorgat el Premi Nobel de la Pau fins ara.
L'any 2005 va fundar l'organització de Periodistes sense Cadenes i impulsà protestes a la plaça de la LLibertat de Sanà. Participa en les manifestacions dels darrers mesos i ha estat alguns cops empresonada.
Té trenta-dos anys i milita a l'Islah, el partit islamista més important de l'oposició.
Ha denunciat també els casaments de joves al seu país legalment acceptats fins ara.
S'entreveu, amb la concessió d'aquest premi compartit amb dues dones més, el reconeixement del paper de la dona, de la dona activista, compromesa en la lluita pels drets humans als pobles àrabs. Aquest és també un premi a la lluita pels drets democràtics dels manifestants al Iemen.
Ella dedica el premi als "màrtirs, als ferits, als activistes de Tunísia, d'Egipte, de Líbia, de Síria, de Bahrain i a la victòria de la revolució iemenita.
Etiquetes de comentaris:
Dones Premis Nobel
Subscriure's a:
Missatges (Atom)