divendres, 27 de maig del 2011

Mor Elisabeth Eidenbenz


Aquesta setmana ens ha deixat, als noranta-set anys, una dona excepcional: Elisabeth Eidenbenz. Va ser la directora de la Maternitat d'Elna entre els anys 1939 i 1944, on es van poder salvar 597 fills de refugiats de la Guerra Civil procedents del camp de refugiats d'Argelès i dels jueus que fugien del nazisme. 
Elisabeth Eidenbenz va arribar a  España l'any 1937, en plena Guerra Civil, amb una delegació suïssa d'ajut humanitari i material. Després de la desfeta republicana, centenars de milers d'espanyols van fugir pels Pirineus. Quan arribaven a França el seu destí era els camps de concentració com el d' Argelès. Les condicions sanitàries d'aquests llocs eren pèssimes.
Eidenbenz s'adonà de la precarietat de la situació de les dones embarassades i dels nadons. Va decidir construir una maternitat en un palauet abandonat prop d' Elna.
Quan s'inicià la Segona Guerra Mundial van començar a arribar a la Maternitat dones embarassades que fugien dels nazis.
El reconeixement públic no li arribà fins el 2002. Entre els seus homenatges hi ha la concessió de la Creu de Sant Jordi el 2006 i la Legion d'Honeur del govern francès, la Medalla dels Justos entre la Nacions d'Israel i la Creu d'Or de l'Ordre Civil de la Solidaritat Social del govern espanyol. 
L'escriptora Assumpta Montellà ha escrit dos llibres magnífics que ens acosten al perfil biogràfic d'aquesta dona extraordinària: La Maternitat d'Elna i Elisabeth Eidenbenz més enllà de la Maternitat d'Elna de l'editorial Ara LLibres.

Aquest divendres al Canal 33 la podem recordar en el documental que emetran a les 5 de la tarda.
9  comentarios

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada